Метод на инсталација на SPC

Метод на инсталација на SPC

Водич за поставување на подот на TopJoy SPC

Вовед

Овој водич ќе ве однесе низ потребните чекори за да го инсталирате вашиот TopJoy SPC Flooring.Погрижете се внимателно да го прочитате ова упатство за да го знаете најдобриот начин да се подготвите за инсталацијата.Непочитувањето на упатствата дадени во овие водичи, како и неправилната инсталација, ќе ја поништи гаранцијата дадена од TopJoy Flooring.Ако имате какви било прашања во врска со овој водич или имате какви било прашања кои не се опфатени во овие документи;ве молиме контактирајте со TopJoy Floors на: sales@topjoyflooring.com.

ВНИМАНИЕ: ПИЛА ПРАШИНА

Пилањето, брусењето и/или обработката на SPC производите може да произведат честички од прашина што може да предизвикаат иритација на респираторниот систем, очите и кожата.Електричните алатки за обработка треба да бидат опремени со колектор за прашина за да се намали прашината во воздухот.Носете соодветна маска за прашина назначена со NIOSH за да ја намалите изложеноста на честички од прашина во воздухот.Избегнувајте контакт со очите и кожата со употреба на соодветни заштитни очила и заштитна облека.Во случај на иритација, исплакнете ги очите или кожата со вода најмалку 15 минути.

Работни практики за отстранување на постоечките еластични подни облоги!

Не песок, суво метење, суво стругање, дупчење, пила, бришење на мониста или механички чипење или прашкаст на постоечкиот еластичен под, подлога, филц за облоги или асфалтско лепило „намалување“.Овие производи може да содржат азбестни влакна или кристален силициум диоксид.Избегнувајте создавање прашина.Вдишувањето на таква прашина е рак и опасност за респираторниот тракт.Пушењето од лица изложени на азбестни влакна во голема мера го зголемува ризикот од сериозни телесни повреди.Освен ако не сте сигурни дека производот е материјал што не содржи азбест, мора да претпоставите дека содржи азбест.Регулативите може да бараат материјалот да се тестира за да се утврди содржината на азбест.

Сопственикот на куќата и/или инсталатерот зависи дали ќе се погрижат точниот тип, модел, колекција и боја да бидат доставени до работното место пред инсталацијата.Сопственикот на домот/монтерот може да го направи тоа така што ќе го спореди со „примерокот“ од кој е избран подот, осигурувајќи дека добиениот под е саканиот кат и е прифатлив за монтирање.Сопствениците на куќите/монтажерите се одговорност да го проверат производот за какви било видливи дефекти или оштетувања пред инсталацијата.Ако подот не ги задоволува очекувањата на сопствениците/монтажерите и/или не е прифатлив за инсталација;ве молиме контактирајте со TopJoy пред да започнете со инсталацијата!Гаранцијата за подот TopJoy не покрива никакви барања поврзани со неточен тип, модел, колекција, боја, видливи дефекти или оштетувања откако ќе се постави подот.Нема да биде понудена или издадена замена или рефундирање откако ќе се постави подот!

1. Дефект и неправилна толеранција
Подот TopJoy SPC е произведен во согласност со прифатените индустриски стандарди, кои дозволуваат производството, оценувањето и природните недостатоци да не надминуваат 5%.Ако повеќе од 5% од материјалот е неупотреблив, не поставувајте го подот.Веднаш контактирајте го продавачот од кој е купен подот.Нема да се прифати никакво побарување за материјали со видливи дефекти откако ќе се постави подот.Инсталирањето на кој било материјал служи како прифаќање на материјалот.

2. Пресметување и нарачување
Кога пресметувате квадратура и нарачувате SPC под, ве молиме да дозволите да додадете најмалку 10%-15% за сечење и отпад.SPC подот, како и секој друг дрвен под, мора да се исече за да се вклопи околу препреките, како што се, но не ограничувајќи се на: куќишта од скали, ѕидни контури, цевки и други предмети за домаќинството.

3. Испорака, ракување и складирање
Погрижете се да го чувате SPC подот во затворена зграда која е добро проветрена.При складирање на SPC подот:

● Подните кутии погрижете се да остават соодветен простор околу наредените кутии за да се овозможи циркулација на воздухот.Не чувајте SPC картонски подови во близина на канали за греење, ладење или директна сончева светлина.
l Не доставувајте под до работното место и не поставувајте подни даски додека не се постигнат соодветни услови за температура и влажност.Соодветните услови за температура и влажност се дефинирани како оние услови што треба да се искусат во зградата по неговото населување.

4. Аклиматизација
Иако производите TopJoy SPC Flooring не содржат никакви честички од дрво, тие сепак треба да се аклиматизираат за да може новопроизведените даски да се прилагодат на новата средина и полека да го достигнат истиот амбиент како условите за живеење, што директно се совпаѓа со опсегот на релативна влажност од 30%-50%, а во рамките на температура која се движи од 13C° до 38C°.Овие услови обично се нормални услови за живот на секое нормално домаќинство.
Затоа, се препорачува да се аклиматизира подот TopJoy SPC најмалку 1-2 дена.

5. Услови на работното место
Сопственикот на куќата/монтерот е единствена одговорност да утврди дали условите на местото на работа, околината и површината за инсталација (Под-кат) се прифатливи за инсталација на подот на TopJoy SPC, како и дали ги исполнуваат или надминуваат индустриските стандарди и прописи EN или ASTM.Ве молиме проверете дали сте го процениле местото на работа за потенцијални проблеми пред да се испорача дрвениот под и да започне инсталацијата.

ТЕ МОЛАМ ЗАБЕЛЕЖИ:Гаранцијата на TopJoy Floors не покрива никакви дефекти кои произлегуваат или се поврзани со околината/состојбата на работното место или недостатоците на подот.

Сопственикот на домот/инсталатерот мора да се увери во следново пред да го инсталира подот:

● Сопственикот на домот/монтажата мора да се погрижи зградата да е структурно комплетна и здрава.
● Сопственикот на домот/монтерот мора да обезбеди дека се постигнати соодветни/конзистентни услови за температура и влажност.Соодветни услови за температура и влажност се оние што ги повторуваат условите што треба да се искусат во зградата штом еднаш е окупирана
● Осигурете се дека се извршени тестови за влага и влажност пред да се испорача подот до местото на работа.
● Погрижете се да постои соодветна дренажа околу структурата.

6. Површина и подови за монтирање
TopJoy SPC Flooring се смета за „лебдечки“ под и е инсталиран со помош на систем за кликање на подот.Ова овозможува подот TopJoy SPC да се инсталира на повеќето тврди површини како што се:
● Керамичка плочка ● Шкрилец ● Бетонска плоча ●Постоечки под од дрво или ламинат ● Плута керамика

Барања за подот: Сопственикот на домот и/или монтерот мора да се погрижат

● Безбеден и здрав - Дека подот е правилно прицврстен, структурно поддржан и ги исполнува или ги надминува сите важечки локални градежни правила и прописи, како и насоките NWFA (Национална асоцијација за дрвени подови).
● Чистење и сушење -Сопственикот на домот и/или монтерот мора да се погрижи површината за инсталација (под-подот) да е чиста, сува и без какви било остатоци како што се клинци, восок, масло или какви било остатоци од лепило.
● Плошност - Површина за монтирање/под-под мора да биде рамна со толеранција од 3/16" на 10' радиус (4,76 mm, во 3,05 m.) и наклонот на површината не смее да надминува 1" во 6' (2,54 cm во 1,83 m) Доколку површината за инсталација (под-кат) не ги исполнува условите наведени подолу, мора да се преземат неопходни чекори за да се поправи проблемот.
● Меки површини за монтирање / подови - Меките подови, како што се тепих или облоги, мора да се отстранат пред да се инсталираат
● Нокти или лепило - Не заковајте или лепете под на подот во ниту еден момент, освен ако не сакате нанесување со лепак и/или шајка.

7. Предуслови

● Лента за влечење ● Чекан ● Допирање Блокирај● Дупчалка ● Маска за прашина означена со NIOSH ● Разделници● Пила ● Комплет за допир/комплет за полнење ● Столарски плоштад● Корисен нож ● Мерка на лента ● Лента за сликари● Заштитни очила

Предложена подлога
● Пена со висока густина TopJoy (LVT подлога) – дебелина од 1,5 mm.

Предложени делови за транзиција
● Т-калапи
● Крајна капа
● Редуктор
● Четврт-коло
● Исплакнете го носот од скалите

8. Подготовка за инсталација

Намали парчиња и обвивки за врати- Подгответе ја инсталацијата со отстранување на сите постојни облоги на плинтуси и преодни лајсни.Пресечете ги сите обвивки на вратите на висина на новиот под за да се вклопи под (Не заборавајте да дозволите празнина за проширување).
Насока на штица- Поставете штици за да одредите во која насока ќе се постават панелите.Како општо правило, подот треба да се постави паралелно со најдолгиот ѕид.Ова ќе создаде естетски пријатен изглед.
Проверете ги штиците- Проверете ја секоја штица за несовршености и оштетувања, како и отстранете ги остатоците од производството од каналот за кликање пред да ја монтирате или исечете.
Проширен јаз- На сите ѕидови и фиксирани вертикални површини мора да се обезбеди проширен јаз од 1/2” до 5/16” за да се овозможи проширување.
Распоред- Измерете ја површината на просторијата за да добиете идеја за „балансиран“ распоред.Ширината на првиот ред штици на почетниот ѕид треба да биде приближно иста ширина како и последниот ред на завршниот ѕид.Ова може да се прилагоди со отсекување на панелите.Почетните или завршните редови не треба да бидат помали од 2" во ширина. Или половина од штицата (кој и да е поголем)

9. ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

● Најдобрата практика за инсталација препорачува производот да се инсталира помеѓу 55°F (13°C) и 100°F (38°C).
● SPC подот може да се постави до 50' x 50' (15,2 m X 15,2 m) или вкупно 2500 квадратни стапки (232,3 квадратни метри) со проширување од 1/4" (6,4 мм).Поголемите површини мора да обезбедат проширување од 5/8“ (16мм) до 100' x 100' (30,4 m X 30,4 m).
● Целото крпење на подот/подлогата мора да се направи со висококвалитетна цементна смеса што не се собира, водоотпорна.
● Сите подови треба да бидат рамни до 3/16” (4,8 мм) во 10' (3048 мм) и 1/32" (0,8 мм) за 12" (305 мм).

ДИЈАГРАМ НА ИНСТАЛАЦИЈА НА SPC

УПАТСТВА ЗА ИНСТАЛАЦИЈА UNICLIC®

Метод А (начин на инсталација со агол):Поставете го панелот што треба да се инсталира под агол од 20 до 30 ° во однос на веќе инсталираниот панел.Поместете ја таблата нежно нагоре и надолу додека вршите притисок напред.Панелите автоматски ќе кликнат на своето место.Можете или да го вметнете јазикот во жлебот или жлебот на јазикот.Јазикот во жлебот е најлесниот метод.

(Видете ги дијаграмите 1A—1B —1C.)

spc-2

Метод Б (метод на рамна инсталација):Со Uniclic® можете исто така да ги допирате панелите еден во друг без да ги кревате.За овој метод мора да го користите специјалниот блок за прислушување Uniclic®.Даските не треба да се спојуваат со една чешма, а блокот за тапкање треба да седи рамно на подот.За да избегнете оштетување на панелите, мора постепено да ги допирате. (Видете ги дијаграмите 2A—2B.)Користете го овој метод само во случаи кога не можете да го користите методот Angle-In( Види подолу)Остатокот од вашиот под треба да се инсталира со методот Angle-In.

spc-3

УПАТСТВА ЗА ИНСТАЛАЦИЈА UNICLIC®

Начин на инсталација на подот SPC 1

Сл 1. Прва штица, прв ред.Ставете растојание од 3/8" дебелина налево и поставете ја штицата на ѕидот.Подоцна, по 3 реда, можете лесно да го поставите подот на предниот ѕид со растојанија ≈ 3/8”

Начин на инсталација на подот SPC 2

Сл 1. Прва штица, прв ред.Ставете растојание од 3/8" дебелина налево и поставете ја штицата на ѕидот.Подоцна, по 3 реда, можете лесно да го поставите подот на предниот ѕид со растојанија ≈ 3/8”

Начин на инсталација на подот SPC 3

Сл. 3. Преклопете го панелот надолу со едно движење, осигурувајќи се дека панелите се затегнати еден на друг.Потоа малку допрете надолу на краткиот крај штотуку инсталиран додека не кликне.

Начин на инсталација на подот SPC 4

Сл. 4. На крајот од првиот ред, ставете разделник 3/8” на ѕидот и измерете ја должината на последната даска за да ја собере.

spc-4

Сл. 5. За да ја исечете штицата, користете едноставен помошен нож и линијар, и со горната страна свртена нагоре, пресечете силно на истата оска.Ножот нема да помине низ површината, туку ќе направи длабок засек.Планкот природно ќе се подели.Потоа, инсталирајте ја како претходната штица.

spc-5

Сл. 6. Започнете го вториот ред со преостанатиот исечен дел од последната даска.Оваа мала штица треба да биде мин. должина од 10“.Во спротивно, треба да се користи нов стартер.Вметнете ја штицата под агол во претходниот ред и допрете ја (на долгата страна) со помош на блок за тапкање додека не се израмни.

Сл. 7. Минималното растојание помеѓу кратките краеви на штиците во паралелни редови не треба да биде помало од 6”.

spc-6

Сл. 8. Втора штица, втор ред.Поставете го панелот под агол во жлебот од претходниот ред, осигурувајќи се дека крајот е прицврстен за претходната плоча.Потоа преклопете го панелот надолу со едно движење на лево од претходниот панел.Допрете со блокот за тапкање за да ги стегнете панелите еден на друг. Додека таблата се израмнува до подот, нежно допрете го горниот дел од краткиот крај со гумен чекан додека не се заклучи.

spc-7

Сл. 9. По 2-3 реда, прилагодете го растојанието до предниот ѕид со поставување на растојание 3/8” на страничните ѕидови и на крајниот ѕид.Откако ќе се изврши прилагодувањето на главниот ѕид, продолжете со инсталирање до последниот ред

Начин на инсталација на подот SPC 10

Слика 10. Последен ред (а можеби и првиот ред).Минималната широчина на последната штица треба да биде широка НЕ ​​ПОМАЛА од 2".Запомнете дека растојанието до ѕидот е 3/8”.Совет!Ставете разделник пред мерење.

10. Лајсни и украси
Откако ќе се постават сите штици и ќе се стврдне секое лепило, отстранете ги разделувачите и поставете соодветни облоги и лајсни на соодветните места.Кога поставувате плинтуси или подлога на ѕид, проверете дали преодниот дел не го притиска подот, па овозможувајќи му да се движи слободно.

 

Поправки
Секогаш проверувајте ги панелите пред инсталацијата;сепак, ако дојде до оштетување за време на инсталацијата, може да се користат следниве постапки за поправка: Ако панелот е малку оштетен или исечен, пополнете ја празнината со филер што одговара на бојата.
Ако панелот е сериозно оштетен и мора да се замени, подот ќе треба да се расклопи назад на оштетените штици.Одредете го најкраткото растојание од страничниот ѕид и отстранете ја калапот.Подигнете ги штиците неколку инчи и потчукнете по должината на зглобот.Отстранете го целиот ред назад во оштетената област.Заменете ја оштетената штица и повторно составете го подот.

Email: info@topjoyflooring.com

Мобилен телефон: (+86)18321907513

Тел: (+86)21-39982788/ (+86)21-39982799

Додај: единица 603 Зграда 7, Лејн 2449, Jinhai RD,

Нова област Пудонг, Шангај, 201209 година, НР Кина.